fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Între online și offline, între curaj și prudență

de

Cea mai mare parte din strădania mea de a înțelege mersul lumii și al vremurilor se datorează copiilor mei. Pentru ei mi-am dorit să învăț și să cresc, să fiu mai bună și mai demnă și să fac mai corectă și mai primitoare, mai sigură și mai frumoasă, lumea în care trăim.

Analizând propriul meu parcurs sunt tentată, deci, să spun că oamenilor care au copii le-a fost mai ușor să se lupte cu propriile lor inerții. Poate că nu am dreptate. Dar, oricum, cu atât mai mult îi admir pe cei care fie au ales să nu devină părinți, fie sunt prea tineri ca să se gândească la asta și care, totuși, fără ajutor din afară, și doar prin creștere lăuntrică, privesc viața cu ochi buni și lucizi, știind să trăiască cu responsabilitate, cu înțelepciune, cu încredere, bucurându-se de toate oportunitățile vremurilor pe care le străbatem. Căci, într-adevăr, trăim epoci miraculoase, în care porțile cunoașterii ne sunt deschise, în care fiecare miracol din alt colț de lume se află la un click distanță, în care fiecare gând al nostru se poate transmite cu viteza luminii – sau, mai precis, cu viteza internetului – pentru a întâlni alt gând, alt suflet, altă bătaie de inimă…

Internetul ne-a adus, și nouă, dar mai ales copiilor noștri care, născându-se în epoca tehnologiei, nici măcar nu-și pot imagina viața fără el, libertate, bucurie, cunoaștere fără limite. Ne-a adus, însă, prin nemărginirea lui, și neliniști, nesiguranțe, pericole, căci, „a naviga”, verbul folosit pentru a descrie străbaterea lumilor splendide de 1 și 0, trimite cu gândul la ape fără sfârșit, la mări și oceane pe care poți călători în căutarea fericirii sau te poți confrunta cu furtuni, cu pericole ieșite din adânc, cu pierderea direcției și a drumului cel bun…

Cât de mult navighează copiii noștri pe net și cât de mult îi ajutăm să stăpânească mijloacele, abilitățile, uneltele ca să fie în siguranță? Cât de mult vorbim cu ei despre lucrurile care ne interesează pe tărâmul online și pe noi, părinții lor, și cât de pricepuți suntem să le explicăm diferențele dintre bine și rău- și în online și în offline? Cât de mult colaborăm cu școlile pentru a le cere să includă în orele copiilor noștri elemente care să le fie de ajutor și în explorările lor virtuale, care fac parte integrantă din viața lor și cât de siguri suntem că formatorii de opinie și politicienii chiar vor realiza proiecte care să le ofere copiilor noștri și oportunitățile accesului la internet, dar și mijloacele care să facă din căutările lor un mediu sigur…

Sunt întrebări valoroase, care nu pot fi expediate cu ușurință. (Nu, nu, „altă întrebare?” nu funcționează când vine vorba despre lucrurile care contează cu adevărat)! De aceea, astăzi, 7 februarie, când în întreaga lume se sărbătorește Ziua Siguranței pe Internet merită să rememorăm, împreună, câteva principii și valori care trebuie să guverneze călătoria noastră virtuală de fiecare zi: libertate de exprimare și responsabilitate, comportament etic în mediul online, protejarea datelor cu caracter personal, crearea de conținut valoros, pozitiv, moral…

Este o zi de mare sărbătoare, în care, așa cum se obișnuiește la petreceri, primim câteva daruri. În țara noastră, cu prilejul Zilei Siguranței pe Internet, UPC susține și distribuie, prin intermediul Liberty Global, câteva resurse educaționale de mare folos, pe care le putem accesa și noi:

The Web We Want”, o resursă educațională de mare valoare disponibilă și în limba română, care se bucură de sprijinul Comisiei Europene și dezvoltă Ghidul The Web We Want ghidul “The Web We Want”, lansat în anii anteriori de activitate.

În colaborare cu InSafe – organizația Uniunii Europene pentru promovarea siguranței pe internet – UPC distribuie și instrumente pentru un internet mai sigur pentru copii:

“Play and Learn: Being Online” pentru copiii cu vârste între 4 si 8 ani, disponibil in 16 limbi; “Family eSafety Kit” dedicat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, disponibil în 18 limbi; și “The Web We Want” pentru adolescenții cu vârste între 13 și 16 ani.

Și pentru că ne întâlnim cu toții, zi de zi, aici, în mediul virtual, vă spun La mulți ani pentru Ziua Siguranței pe Internet, invitându-vă să găsim echilibrul cel bun între online și offline, între curaj și prudență, între bine și excepțional. Pentru noi și pentru copiii noștri care ne obligă, astfel, să fim mai buni, cu fiecare zi, cu fiecare bit, cu fiecare link către lumea cea largă.

Happy Safer Internet Day!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Confesiuni

Comentarii

  • Bunicii mei nu au stiut sa scrie, parintii mei au stapanit modest sublimul cititului si scrisului, eu, cu aceeasi modestie,manuiesc calculatorul pentru nevoi profesionale si uneori din dorinta de relaxare, pe principiul „un om informat este mai greu de manipulat”.In aceasta explozie de tehnologie, ma intreb uneori care o sa fie libertatile nepotilor mei inca nenascuti,cat din ce vor cunoaste ii va ajuta sau ii va incurca in formarea lor ca oameni.Incercand sa-mi scot din minte ideea ca „totul are un pret”, pot si vreau doar sa sper ca vor gasi calea cea buna.

    mona 10 februarie 2017 13:43 Răspunde
    • Mona, nu cred ca pretul de platit trebuie sa insemne ceva rau, neaparat… Poate ca pur si simplu e ceva firesc intr-un schimb al vietii care ne duce inainte, tot mai departe. Calea cea buna se asterne in calea oamenilor buni.
      Te imbratisez cu drag!

      Alice Năstase Buciuta 12 februarie 2017 12:06 Răspunde
  • Pentru fiecare pas pe care il facem in afara parerilor unanim acceptate de societate avem nevoie de curaj.

    Hosting 11 septembrie 2017 23:38 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title