fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Drumul spre sănătate și fericire: adevăr sau provocare?

de

Am fost o școlăriță cam greoaie și un pic împiedicată. Oricât de bine învățam la toate materiile, totuși, la educație fizică aveam mereu probe grele, unele care mie mi se păreau absolut de netrecut, și luam note mai mici, 9, 8, poate chiar 7, care îmi stricau media trimestrială, de parcă n-ar fi fost de ajuns că nereușitele din sala de sport mă făceau să mă simt stânjenită în fața colegilor mei așa de sprințari și de sportivi, încât păreau frați cu Nadia Comăneci și veri cu Teodora Ungureanu.

Eu n-am putut să fac niciodată podul de sus, de exemplu, iar roata pe care am izbutit-o cu greu în anii de școală a fost doar așa, cu janta într-o rână. Pur și simplu nu am fost un copil dăruit pentru sport. Iar asta m-a făcut să prind frică și neplăcere față de sălile de antrenament.

Așa s-a făcut că am acceptat cu inima cam strânsă programul „Provocarea Activia”. M-a încântat propunerea de a urma dieta gândită de Cori Grămescu. M-au tentat iaurturile fine integrate în meniu, dintre care noul Activia Finesse e preferatul meu, însă obligația de a merge la sală, recunosc, m-a făcut mai întâi să ezit. Dacă n-am să pot, dacă or să râdă de mine colegele din sala de sport? Însă mi-am propus să îmi înving fricile și toate inerțiile…

Și, uite așa, ultimele două săptămâni au fost cele mai grele și cele mai frumoase săptămâni din viața mea. Pe măsură ce am învățat să mănânc sănătos, n-am mai simțit vechile pofte care mă făceau să-mi iau ceva dulce din frigider la doar o jumătate de oră după prânz sau cină. Dacă mănânci corect și bine, dacă respecți regulile combinării sănătoase a alimentelor, dacă ai grijă să pui și câte un iaurt în dieta zilnică, nu-ți mai e nici foame în afara meselor, nici poftă de mâncăruri nesănătoase, care nu hrănesc, ci doar îngrașă. Pur și simplu, dacă îi dai corpului tău ce-i trebuie din punct de vedere nutrițional, el pricepe că e-n siguranță și nu-ți mai cere altceva.

Iar sportul m-a cucerit, ședință cu ședință, oră după oră. Mai întâi am avut febră musculară până în vârful unghiilor, dar am vindecat-o cu ședința de mișcare de a doua zi, și de a treia zi, și de a patra zi…

Promisesem să merg de cinci ori pe săptămână la sala de sport, primitoarea LadyFIT a lui Cori Grămescu, dar așa s-a făcut că, până la urmă, am fost de câte șase ori în fiecare săptămână. Am prins drag de antrenoarele din sală, care nu te fac niciodată să te simți inconfortabil dacă greșești ceva, dimpotrivă, te încurajează mereu, până ajungi să crezi în tine și să lucrezi de plăcere, nu de frică. Și am făcut ore dintre cele mai diverse, de la aerobic, la pilates, la dans și la mai multe feluri de yoga, care m-au fermecat, rând pe rând.

Astăzi sunt, la finalul provocării dragi pe care aș lua-o oricând de la capăt, mai slabă cu un kilogram jumate și mai încrezătoare, mai tonică, mai sprintenă și mai convinsă de beneficiile mișcării și ale nutriției făcute cu înțelepciune decât am fost în toată viața mea. Invitația să străbat acest drum care, la început, mi s-a părut greu, s-a dovedit a fi o ușă deschisă spre bucurie, spre entuziasm, spre cel mai eficient mod de a-ți liniști gândurile în timp ce îți tonifiezi trupul. Și dacă aș putea să vă iau cu mine pe drumul acesta, care pare greu la început, dar se dovedește pentru oricine are curajul să-l apuce, ca fiind drumul spre sănătate și fericire, v-aș lua pe toți, promițându-vă că nimeni nu va fi dezamăgit.

Cum vă spuneam la începutul programului „Provocarea Activia”: drumul către starea de bine începe cu un pas. Și se termină tot cu un pas, un salt făcut de la poteca încercării la drumul lung al obiceiurilor sănătoase însușite pentru toată viața.

Cine vine cu mine la sport? Cine împarte cu mine un iaurt, un zâmbet, o speranță că se poate trăi frumos și sănătos? Vă invit cu mine pe toți, cu bucuria că astfel vă călăuzesc către o viață de-a cărei frumusețe și simplitate, de-al cărei echilibru vă veți mira și vă veți bucura voi înșivă, așa cum fac eu, astăzi, din tot sufletul. Au fost două săptămâni memorabile, vin la rând încă douăzeci, treizeci, patruzeci de ani în care regulile vor fi aceleași, simple, curate, minunate. „Provocarea Activia” continuă cu un adevăr de cursă lungă.

Fotografiile sunt făcute de Delia Dobrescu în timpul unei ore de antrenament

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Comentarii

 • Imi place cum scrieti. Felicitari ! Si eu gandesc la fel despre gimnastica, mancare sanatoasa si celelalte lucruri legate de ele. Multa sanatate si numai bine va doresc !

  Carmen Lungu 12 februarie 2018 21:37 Răspunde
  • Carmen, iti multumesc mult si te imbratisez! Sunt lucruri importante, nu amanunte, sunt, de fapt, lucrurile care conteaza cel mai mult intr-o viata sanatoasa si implinita! Cand ne pierdem sanatatea, am face orice s-o recapatam, cand, de fapt, e atat de simplu s-o aparam prevenind relele…

   Alice Năstase Buciuta 14 februarie 2018 21:54 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title