Poate că nu e doar o coincidență că am dat într-o zi de vineri peste articolul în care minunata autoare a cărților cu Harry Potter, J.K.Rowling, declară că a avut toate simptomele virusului-care-nu-trebuie-numit (să-i spunem Voldevirus…), dar că a trecut peste starea de boală și de panică utilizând o tehnică de respirație recomandată de un medic.
E nu doar o reconfirmare, venită din lumea largă, a valorii tehnicilor de respirație conștientă, ci, poate, o nouă ocazie de a-mi aminti să fiu mai disciplinată și de a-mi duce proiectele la capăt cu mai multă rigurozitate, inclusiv proiectul meu numit #HarryPotterFriday pe care, în ultima vreme, cu scuza programului casnic din izolare, l-am cam neglijat și-am scris așa, o zi de vineri, da, una, nu. Însă, de citit din cărțile cu Harry Potter, am citit, împreună cu Iza, în fiecare zi.
Într-o postare pe care a făcut-o pe Twitter, J.K. Rowling și-a îndemnat cei 14,5 milioane de urmăritori să se uite la un filmuleț de pe Youtube în care doctorul Sarfaraz Munshi de la spitalul Queens recomandă o tehnică de respirație conștientă menită a ameliora simptomele afecțiunii respiratorii induse de boala virală.
J.K. Rowling spune: „În ultimele două săptămâni, am avut toate simptomele C19 – deși nu am fost testată- și am făcut acest lucru la recomandarea soțului meu, care este doctor. Sunt complet recuperată, iar tehnica aceasta m-a ajutat mult”.
Please watch this doc from Queens Hospital explain how to relieve respiratory symptoms. For last 2 weeks I’ve had all symptoms of C19 (tho haven’t been tested) & did this on doc husband’s advice. I’m fully recovered & technique helped a lot.
https://t.co/xo8AansUvc via @YouTube
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 6, 2020
Doctorul Sarfaraz Munshi recomandă o tehnică de respirație în care inspiri profund, ții aerul în piept timp ce cinci secunde, expiri. Repeți de cinci ori, apoi a șasea oară dai aerul afară din plămâni nu printr-o expirație obișnuită, ci, după ce-ți acoperi gura cu mâna, tușești. Faci seria de respirații terminată cu tuse de două ori la rând, după care te așezi în pat cu fața în jos și, timp de zece minute, respiri rotund, conștient, expandându-ți plămânii care, astfel, pot aduna mai mult aer în partea din spate pe care, mai ales atunci când suntem bolnavi și rămânem mult în pat, o strivim stând întinși pe spate ore sau chiar zile în șir.
Am întrebat-o mai întâi pe Michelle Pacheco, maestră a respirației conștiente de la care am deprins eu însămi această tehnică eliberatoare și atât de la îndemână, ce crede despre recomandarea venită de la iubita scriitoare a lumii magice.
„Aproape orice exercițiu de căutare a relaxării și a vindecării prin respirație și prin meditație este binevenit. Însăși ieșirea din gălăgia mentală, din gândurile toxice, din frici este un mod de a menține o vibrație înaltă, emoții pozitive și transformatoare care au efect asupra stării noastre de sănătate. A trăi în energia iubirii, a creației armonioase înseamnă a menține un sistem imunitar ridicat” mi-a spus Michelle, care a reluat întrebarea mea și a adresat-o mai departe și marelui guru al respirației Dan Brulé.
Poate funcționa această tehnică recomandată de J.K.Rowling?, l-a întrebat Michelle Pacheco pe Dan Brulé.
„Da, orice tehnică de respirație reorientează energia și mută mintea de la teamă la ceva sănătos, productiv, readucându-te în control asupra propriului tău corp, asupra sănătății, a energiei, a destinului tău. Dacă este făcută cu intenție, corelată cu un mesaj puternic de genul «mă vindec, sunt în control, mă relaxez», iar în momentul în care fac acea pauză de cinci secunde sau chiar zece secunde și absorb prana odată cu acest mesaj puternic, efectul poate fi profund transformator. De fapt, orice funcționează, dacă pui intenția să funcționeze”, a conchis Dan Brulé, cel mai cunoscut maestru al respirației, confirmând că această tehnică aflată, și la propriu și la figurat, sub nasul nostru, este atât de simplă și atât de profundă, încât poate fi utilizată, cu beneficii enorme, de către oricine. De altfel, probabil că vremurile de acum ne obligă să ne amintim că tot ceea ce ne trebuie avem deja cu noi, în sufletul nostru, în aerul pe care îl respirăm, în inima noastră care este adăpostul eternității.
Așa că, la întrebarea pe care și-au adresat-o milioanele de fani ai Joannei Rowling dacă soluția de vindecare pe care a testat-o ea este adevărată, răspunsul afirmativ l-am găsit nu doar la maeștrii respirației pe care îi iubesc și îi respect, Michelle Pacheco și Dan Brulé, ci și în ultimul volum al epopeii cu Harry Potter, în schimbul de replici dintre Dumbledore și Harry, la ultima lor întâlnire în lumina albă a cerului:
– Toate acestea sunt adevărate ori sunt plăsmuirea minții mele?… întreabă Harry.
– Bineînțeles că sunt plăsmuirea minții tale, Harry!, îi răspunde Dumbledore.
Dar de ce oare ar trebui să însemne că nu sunt adevărate?…
Orice funcționează, dacă pui intenția să funcționeze a spus și Dan Brulé. Puterea este în noi și tot în noi se află lumina, alinarea, vindecarea. Trebuie doar să credem. Și să ne facem partea noastră de speranță, de practică, de iubire și de magie. Și să respirăm. Să nu încetăm să respirăm cu recunoștință că inspirația noastră aduce înăuntrul nostru vindecarea, iar expirația leagă punțile speranței cu cerul în care divinitatea respiră odată cu noi.
Nu-i așa că știam dintotdeauna să facem asta? Atunci să trecem la treabă.
Inspirăm. Ne vindecăm. Expirăm. Mulțumim.
Viața, dragostea, speranța, credința, lectura, bucuria, curajul, măreția încap toate între limanurile călătoriei aerului prin trupul și prin sufletul nostru.
Bună, Alice! Si eu citisem postarea lui JK… Mulțumim pentru confirmare! Și pentru minunatul articol! Schimbul de replici de la final dintre Dumbledore și Harry e și preferatul meu. Sunt fericita de fiecare data când faci referire la el…
Andreea, scumpa mea, e o lume a bucuriei, a emoției și a adevărului cea adunată în cărțile cu Harry Potter. Nu contenesc să îi mulțumesc Izei că m-a făcut să descopăr acest univers care, iată, mai departe, m-a adus în legătură cu oameni minunați ca tine și ca toți ceilalți cititori care vin la întâlnirea cu gândurile mele.