fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Vulnera sanentur! Să se vindece rănile, bolile, inimile…

de

Dacă unele dintre accidentele lumii noastre nu au în spate nereguli ale fizicii, mecanicii sau chimiei, ci se datorează, de fapt, accidentelor magice grave sau luptelor nemiloase dintre binele și răul lumii vrăjitorești?!

Dacă podurile se prăbușesc nu când le ruginește, pe neașteptate, structura metalică, ci atunci când o sută de vrăji ale unei bătălii nemiloase le surpă stabilitatea?!

Dacă bolile oamenilor nu se nasc din mizerie sau circulația microbilor, ci sunt o consecință a unor blesteme sau a trecerii unor animale fantastice nevăzute prin așezările mageamiilor?!

Dacă ar fi să ne refugiem în universul vrăjit al epopeii create de J.K. Rowling și să privim de acolo prin fereastra irizată a ficțiunii către lumea noastră, am găsi mereu alte și alte perspective, care să dea noi sensuri lucrurilor uimitoare ale universului real. Parabolă a aspirației spre spiritualitate a lumii noastre, seria de cărți cu vrăjitori și vrăjitoare creată de J.K. Rowling continuă să fie pentru mine – și alte milioane de fani devotați, asemenea mie – prilej de revelație, uimire, amuzament și deschidere către realități paralele.

Așa cum în capitolul întâlnirii dintre prim-ministrul Marii Britanii și Ministrul-Vrăjitor al Afacerilor Magice (Capitolul I al volumului Harry Potter și Prințul Semisânge) ni se arată clar – într-o scenă de un umor absolut nebun!-  că multe dintre dezastrele aproape inexplicabile ale lumii mageamești sunt, de fapt, consecințe ale accidentelor magice sau luptelor dintre forțele magiei negre cu vrăjitorii cei buni, la fel, în compendiul alcătuit de Newt Scamander despre creaturile magice și așezat de J.K. Rowling în volumul Animale Fantastice și unde le poți găsi – sunt rânduite descrieri mai succinte sau mai bogate în detalii ale unor specii de fantastic beasts…

Multe dintre acțiunile animalelor fantastice pot sta în spatele misterelor niciodată elucidate ale lumii celor fără puteri magice. Cel mai mare Kelpie din lume – un demon de apă ce poate lua diverse forme trăiește în Scoția, mai exact în Loch Ness. Forma pe care o preferă e cea de șarpe de mare, numai că vrăjitorii știu ce-i poate pielea cea solzoasă și cât de iscusite îi sunt transformările. Pentru că l-au văzut cu ochii lor transformându-se într-o vidră la apropierea unei echipe de docți cercetători mageamii, pentru ca apoi să se transforme înapoi în șarpe, după ce pericolul a trecut.

Kelpie trăiește doar în Marea Britanie și Irlanda. Însă Nundu, animalul magic clasificat de Ministerul Afacerilor Magice drept cel mai primejdios animal din întreaga lume, poate călători pretutindeni pe pâmânt, căci nu se teme nici de căldură, nici de frig!

„Acest animal din Estul Africii este, fără îndoială, cel mai periculos din lume. E un leopard uriaș care se mișcă fără zgomot în ciuda dimensiunii sale și a cărui respirație provoacă boli atât de nimicitoare, încât poate rade sate întregi de pe suprafața pământului. Nu a fost niciodată îmblânzit de mai puțin de o sută de vrăjitori calificați care să lucreze împreună în acest scop” scrie în versiunea românească a cărții, la pagina 55.

Din cărțile cu Harry Potter aflăm că a mai fost o epidemie cumplită în 1996, când Gripa Pisicii Negre a făcut ravagii în lumea vrăjitorilor din Marea Britanie.

Dar, în zilele noastre, e și mai rău. Născut în partea de Răsărit a Africii, se pare că Nundu a zăbovit mai întâi prin China, apoi, din câteva salturi făcute cu respirația tăiată, a ajuns în Italia. Și acolo a găsit o femelă Nundu și s-au împuiat. Iar nunducii cei răi au fugit de-acasă, împăștiind otrava respirației lor și peste vrăjitori, și peste cetățenii nemagici.

Și, iată, am aflat tot din cărțile cu Harry Potter, ce e de făcut. Nu sunt de ajuns cercetătorii mageamii ca să găsească leac bolii. E nevoie să li se alăture măcar încă 100 de vrăjitori, care să pună vrajă lângă vrajă și poțiune peste poțiune.

Să-nceapă, așadar, incantațiile! Pentru bolnavii mai puțin afectați de respirația otrăvită a lui Nundu, să se înalțe baghetele și să răsune universul de vrăji: Ferula! Episkey! Reparifors! Iar pentru cazurile grave, putem cânta cu toții, alăturându-ne glasurile în frumusețe și în rugăciune: Vulnera Sanentur! Să se vindece rănile… Și bolile, și gândurile, și inimile noastre otrăvite de frică! Să se vindece și să se aline prin puterea magiei, dacă deocamdată, puterea medicinei nu s-a putut replia.

Așa a cântat, în carte, Snape pentru Draco Malfoy. Așa cântă, mai mult ca sigur, vrăjitorii nevăzuți care veghează din ascunsele lor sanctuare și la lumea noastră, și la lumile lor.

#HarryPotterFriday

Sursă foto Harry Potter Fandom

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Comentarii

 • Superb!

  Andreea 13 martie 2020 23:07 Răspunde
  • Ne-ar trebui o vraja pentru solidaritate, in zilele acestea pe care le strabatem! Sa-i scriem lui J.K. Rowling! Oare ne-ar raspunde?

   Alice Năstase Buciuta 14 martie 2020 13:20 Răspunde
   • 😘

    Andreea 14 martie 2020 22:52
 • Ne-ar trebui o vraja si pentru disciplina,cumpatare ,echilibru emotional………………in astfel de momente triste,avem mare nevoie sa ne pastram luciditatea ,cu masuri de precautie ,calm si o tara condusa .Sa ne rugam la bunul Dumnezeu pentru sanatatea noastra dar si a medicilor / personalului medical!

  Muza 14 martie 2020 18:43 Răspunde
  • Da, o astfel de vraja ne-ar prinde tare bine in orice fel de vremi. Mai ales noua, romanilor. Sa ne rugam, intr-adevar, pentru medici si pentru toti cei ce lucreaza in sistemul medical. Ei sunt cei din linia intai…

   Alice Năstase Buciuta 15 martie 2020 1:18 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title