fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Me Before You. Love Story pentru secolul XXI

de

Este bazat pe o poveste așezată într-o carte best-seller, dar nu acesta este atuul principal al filmului Me Before You/Înainte să te cunosc, al regizoarei Thea Sharrock, realizat după romanul semnat de Jojo Moyes. Ci concentrarea nebunesc de frumoasă, într-o singură operă, a unei povești atât de dense și de tulburătoare, încât ajungi să o iei cu tine mai departe în viață, ca pe un dar de preț.

Jumătate de film vei râde în hohote. Acțiunea e captivantă, personajele absolut cuceritoare, replicile pline de umor fin, rafinat.

Emilia Clarke, în rolul principal al eroinei colorate și pline de viață Lou Clark, alături de Sam Claflin care, în rolul lui Will Traynor, este nevoit să-și concentreze forța de seducție în zâmbet și privire – și o face într-un mod desăvârșit! – te vor face mai întâi să râzi cu râs bun, care te dezmeticește și te face să îți reamintești cât de frumos este să trăiești. Dar cealaltă jumătate de film vei hohoti de plâns. Pe furiș sau fără să-ți mai pese de ce zic vecinii, vei izbucni într-un plâns care, culmea, îți va reaminti exact același lucru: că viața este un miracol mai presus de care, uneori, doar dragostea, marea dragoste se poate așeza.

În total, fără să luăm în seamă normele statisticii, în Me Before You râsul și plânsul se amestecă într-o emoție care te face pur și simplu să simți că ești viu, că trăiești, că te bucuri de clipa ce ți-a fost dată. Pentru că, până la urmă, ăsta e rostul oricărui produs artistic: să ne mai deschidă o poartă către noi înșine și către adevărata viața din noi.

Secolul XX a avut ca reper un film de dragoste pe care nu l-a egalat nimic în trăirile oferite spectatorilor, în hohotele lui de râs și apoi în cele de plâns copleșitor. Love Story, filmul din 1970, regizat de Arthur Hiller și avându-i în rolurile principale pe Ali MacGraw și Ryan O’Neal, o producție cu șapte nominalizări la Oscar și o statuetă câștigată, reușește abia acum, în miez de 2016, să predea mai departe ștafeta către o producție cinematografică ce concurează nu doar la Oscaruri, ci, mai mult, la revelațiile autentice ale spectatorilor. Me Before You duce povestea de dragoste mai departe.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Confesiuni · Film

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title