fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Motive să ne mândrim că suntem români

de

Cel mai adesea mă mândresc cu originea mea de româncă atunci când deschid o carte scrisă de unul dintre scriitorii noștri cei mari, cei buni, cei minunați. De fiecare dată când mă cufund în splendorile limbii române și înțeleg, a milioana oară, că în nicio altă limbă n-aș putea să mă rătăcesc, să mă regăsesc. Dar și atunci când merg la Operă sau la Ateneu, când văd piese de teatru care-mi răvășesc inima, când mă pierd într-un muzeu… Sau, ca aseară, la Opera Națională București, când, după un grandios spectacol Tosca în concert, cu o distribuție copleșitoare, m-am întâlnit, cu emoție, nu doar cu marii artiști care au cântat dumnezeiește, Teodor Ilincăi, Lucian Petrean, Alexandru Constantin, ci și cu Simona Halep venită să asiste, cu bucurie, la un asemenea spectacol.

Dar am parte adesea și de multe alte motive, toate situate în prezent, ca să mă mândresc că m-am născut aici.

Fac parte dintre cei binecuvântați de noroc, pentru că profesia mea mă obligă să întâlnesc oameni cu adevărat valoroși și îmi dă dreptul să le cer să-mi răspundă la toate nedumeririle. Întâlnesc nu doar cititori fini și nobili, care se apropie cu iubire de noi, regăsindu-se în scrierile sau în imaginile din revista noastră, ci și mari personalități al căror cuvânt, al căror gest schimbă lumea. Am vorbit cu Octavian Paler și l-am întrebat despre dragoste. M-am întâlnit cu Adrian Păunescu și l-am rugat să-mi vorbească despre poezie. I-am cerut Nadiei Comăneci să îmi destăinuie tainele marilor sale izbânzi și ea mi s-a arătat în toată măreția și delicatețea ei. Iar Nina Cassian mi-a povestit cât de mult a iubit, cât de mult a fost iubită… Îi cunosc pe Alex Ștefănescu, pe Beatrice Rancea, pe Mircea Baniciu, pe Mihaela Miroiu, pe Andrei Șerban, pe Manuela Cernat, pe Adrian Naidin, pe Daniela Nane, pe Horia Roman-Patapievici, pe Marina Krilovici, pe Liza Panait, asta ca să aleg doar câteva nume, câțiva oameni a căror întâlnire m-a făcut să mă simt privilegiată de originea mea. Dar și dacă nu i-aș fi întâlnit, tot mândră aș fi fost de ei, urmărindu-i, aplaudându-i de la distanță.

Sunt mândră de splendorile de dincolo de ferestrele caselor și ale inimilor noastre. Sunt mândră de Dunăre, de Marea cea Neagră, de Carpații noștri. Sunt mândră de protestele din Piața Victoriei. Sunt mândră de istoria noastră de curaj. Sunt mândră de ziua de 1 Decembrie pe care noi, românii, am făcut-o posibilă. Dar sunt și alte, nenumărate motive să ne bucurăm că suntem aici, că suntem cine suntem. Mai ales azi, în zi de mare sărbătoare. Care sunt motivele voastre? La mulți ani, români, la mulți ani, România!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categorii:
Confesiuni

Comentarii

 • Oare sunt mândra că sunt româncă? !Da…Sunt mândra că m am născut pe acest pământ din origini bucovinene, cu doinele și cântecele ce îmi alina sufletul.Sunt mândra când citesc sau aflu cât de apreciați sunt românii în străinătate, când aud ce frumos și dulce sună vorba românească la nepoțeii mei,amestecata cu engleza?..Sunt mândra cu bune si rele și știu ca oriunde as merge, întotdeauna voi aștepta cu nerăbdare să mă întorc acasă. La multi ani România!

  Adriana 1 decembrie 2017 11:18 Răspunde
  • La multi ani, Adriana, eu sunt mandra ca ma citesc si ma iau in seama oameni ca tine! Da, avem multe motive de mandrie- iar azi e minunat ca ni le aducem aminte… In restul anului ne putem gandi si la celelalte, de nemandrie, dar azi, azi e sarbatoare! La multi ani!

   Alice Năstase Buciuta 1 decembrie 2017 11:24 Răspunde
 • Cred ca cine nu este patriot este mai sarac sufleteste, mi-e oarecum mila de o astfel de persoana.Avem multe, multe motive sa ne mandrim cu tara noastra, cu neamul nostru, care nu reprezinta politicienii corupti sau cei cativa infractori (multi de alte origini), din strainatate. Cred ca cei care declara ca le este rusine ca sunt romani, au de fapt o problema cu ei insisi, au frustrari si neimpliniri personale.Si eu sunt mandra de stramosi, de oamenii valorosi ai tarii, de traditiile frumoase, care dovedesc harnicia, ospitalitatea, omenia, credinta poporului roman. La multi ani, Romania, La multi ani, Alice Nastase Buciuta!

  Nicoleta 3 decembrie 2017 19:26 Răspunde
  • La multi ani, Nicoleta, intr-adevar, avem nenumarate motive sa ne mandrim, asa cum, din pacate, nu putem ascunde ca avem si destule motive sa regretam ca ne lasam condusi de oameni care folosesc puterea in folosul lor si nu inspre binele tarii. Dar, pana la urma, schimbarea depinde de noi, de tenacitatea noastra, de dorinta noastra de a face lucrurile sa mearga mai bine, de puterea noastra de a alege pe cine trebuie ales. In niciun caz nu suntem in situatia de a ne rusina cu cetatenia noastra, iar in asemenea zile de mare sarbatoare cred ca merita sa ne privim pe noi insine cu mai multa iubire. La multi ani, din tot sufletul!

   Alice Năstase Buciuta 3 decembrie 2017 20:54 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title