fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Ce-ți place să primești e scris în stele

de

Suntem diferiți în toate. Inclusiv în felul în care dăruim și primim. Sau poate mai ales în felul în care știm să facem și să primim daruri, fiindcă de la asta ni se trag o grămadă de neînțelegeri.

Ce-ți place să primești e scris în stele, spun astrologii care privesc mai întâi spre cer și apoi spre pământ, iar ce-ți place să dăruiești e scris în propriul tău suflet, adaug eu, care privesc mai întâi în mine și apoi în ceilalți, convinsă că și atunci când observăm frumusețea, și atunci când vedem defectele altora, de fapt ne vedem mai bine pe noi înșine.

În ceea ce privește darurile, eu a trebuit să învăț mai întâi să îmi dăruiesc mie, cu generozitate, ca să pot face după aceea și altora cadouri care să le aducă bucurie cu adevărat. Mi-a luat ceva timp exercițiul acesta, pentru că a trebuit să mă înalț peste o cultură a sacrificiului, care ne-a modelat pe foarte mulți dintre noi, generații la rând. O cultură în care ni s-a spus că e frumos să dai altcuiva, dar e greșit și egoist să îți dăruiești ție însuți. Că e nobil să faci eforturi în slujba celor din jur, dar e și mai nobil să lași deoparte dorințele proprii și să te pui pe tine, întotdeauna, pe ultimul loc.

A trebuit să lucrez cu mine ca să învăț să primesc și să fac daruri, și pentru că analizându-mă din perspectiva celor cinci limbaje ale iubirii, mi-am dat seama că nu darurile erau limbajul meu cel mai important. Ba chiar din contră. Probabil că știți deja, psihologul Gary Chapman, terapeut cu zeci de ani de experiență în consilierea matrimonială, a identificat cele cinci limbaje prin care partenerii dintr-un cuplu vor să li se arate că sunt iubiți. Unii consideră cuvintele bune și vorbele de încurajare ca semne esențiale ale dragostei. Alţii au nevoie de timp acordat lor de către partener. Unii cred că darurile sunt cel mai important semn al iubirii celui de lângă ei, în vreme ce alţii cred că a face servicii celui de alături – asumându-şi treburile gospodăriei şi obligaţiile familiei – e cel mai bun fel de a-ţi arăta dragostea. Şi, desigur, dintre cele cinci limbaje ale iubirii nu putea lipsi cel al mângâierilor fizice și al gesturilor senzuale.

Pentru că eu am identificat mereu ca principal semn al iubirii timpul dăruit mie, și nu cadourile, multă vreme n-am știut nici să primesc, dar nici să fac daruri materiale. Credeam că e de ajuns să ofer timp sau să mă arăt dispusă a petrece timp cu cineva pentru a-mi reconfirma dragostea, iar cuvintele frumoase pe care le-am spus, rostite pe ton de binecuvântare, mi s-au părut a fi îndeajuns de solemne, încât să aibă reverberația înaltă a declarațiilor de mare dragoste. Însă, în timp, am înțeles că trebuie să învățăm să vorbim unul pre limba celuilalt ca să ne și înțelegem…

Împachetez deja cadourile pentru Moș Nicolae și pentru sărbătorile de final de an, ca să nu mă prindă nepregătită aglomerația cumpărăturilor nebune. Am pus bani deoparte pentru lucruri frumoase și încerc să pun și ceva timp, devenind mai organizată și mai eficientă. Ca-n fiecare an de ceva vreme încoace, voi dărui prietenelor dragi cosmetice bune de la Farmec, bunătăți așezate sub numele și calitatea incontestabilă Gerovital. Sunt produsele pe care am învățat să mi le dăruiesc mai întâi mie, dăruindu-mi frumusețe și obraz subțire, care cu cheltuială decentă și înțeleaptă se ține, și pe care acum știu cum să le dăruiesc, cu mare bucurie, și prietenelor mele care le merită cu adevărat. (Da, le merită, pentru că nu le-am bătut niciodată obrazul, așadar li-l pot stropi cu o apă micelară bună, cu argilă, din gama Aslavital Mineralactiv, care îmi place mie mult, sau mângâia cu un bob onctuos de Gerovital H3 Evolution, dintr-o casetă cadou care arată absolut minunat). Pregătesc cărți frumoase pentru copiii celor dragi, și, așa cum v-am mai spus, de când am descoperit saga lui Kieran Larwood, am niște alegeri cu care merg la sigur, și știu că destinatarii darurilor mele nu vor avea bucurie mai mare decât întâlnirea cu lumile fascinante dintre filele cărților bune. Și împachetez frumos sticle de vin excepțional, românesc, pentru domnii care-mi sunt prieteni, fiindcă un pahar de vin nobil, precum Marama, Sărut sau Vardo e o experiență care depășește cu mult stadiul de ornament al întâmplărilor culinare memorabile.

Dar ca să nu mă dezic de mine și de lucrurile pe care îmi place cu adevărat să le primesc – fie că asta mi se trage de la poziția lui Venus în harta mea astrală, fie că ține de firea mea de poetă cu ochii mereu către cer –  îmi organizez în agendă și datele la care vor fi focuri de artificii prin Londra și-mi planific bucuria de a le vedea împreună cu bărbatul iubit, cu copiii noștri, cu prietenii dragi care știu că a face și a primi daruri potrivite e un semn de empatie, nu doar de bogăție și de bucurie.

Așadar, să ne facem daruri. Daruri gândite, daruri potrivite, daruri care să fie bine primite.

Ce daruri ați pregătit sau veți pregăti pentru sărbători?

 

Photo by OC Gonzalez on Unsplash, https://www.farmec.ro/

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Comentarii

  • Carti bune, cosmetice calitative, poate si aranjamente florale de sezon, mi-ar placea sa primesc.

    Mihaela Gorjan 7 noiembrie 2021 19:06 Răspunde
    • Sper sa le primesti pe toate, draga Mihaela! Si la multi ani pentru ziua cea sfanta de 8 noiembrie…

      Alice Năstase Buciuta 7 noiembrie 2021 19:08 Răspunde
  • Frumos ai scris, Alice!
    Și eu, ca și tine, pregătesc din timp cadourile și dăruiesc produse pentru îngrijirea tenului (cunosc ce-și doresc doamnele dragi și ce li se potrivește), geluri de duș cu arome de sărbători de iarnă, cărți bune (pentru copii și pentru adulți), pulovere și sticle de vin.
    Arată foarte bine produsele de la Farmec în cutia cadou, așa că pe acestea mi le voi dărui chiar mie prima dată. M-ai convins!♡

    Violeta 9 noiembrie 2021 9:18 Răspunde
    • Violeta, chiar merităm să ne facem cadouri și nouă însene, de ce nu? Să ne pregătim din timp și cadourile noastre, ca să ne bucurăm vreme mai îndelungată de ele!

      Alice Năstase Buciuta 12 noiembrie 2021 16:20 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title