„Cine nu cunoaşte truda şi setea închise într-un bulgăre de sare, să stea la o parte” – Ionel Teodoreanu
*
Există, în spatele cărții mele abia ieșite de sub cerneala sfântă a tiparului, Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici, o istorie întreagă care ar merita ea însăși o relatare care să-i deslușească ițele uimite, încâlcite, fermecate, deznodate, răsînnodate. O călătorie lungă și cu multe opriri și întoarceri. O poveste de dragoste, de prietenie, de admirație, începută la Iași, dar care nu încape pe hărțile unui singur oraș, și nici măcar ale unei singure țări.
A durat câțiva ani până să ajungem aici. Zeci de drumuri făcute între Grecia în care locuiește Marina și România, țara nu doar în care locuiesc eu, ci, mai ales, în care pregătim de atâta vreme lansarea cărții noastre. Multe nopți nedormite, ore și ore de înregistrări ale unor convorbiri din care să se desprindă, șlefuită, doar povestea demnă să rămână. Chiar și lacrimi au fost între noi, căci cartea cuprinde și istorisiri așezate pe muchia emoției care doare sau a suferinței care nu se va vindeca niciodată, nu doar povești sclipitoare și vesele, cu o divă talentată și curtată, pe care au înstelat-o, mereu, aplauzele.
Ce-a fost greu a trecut. Ce e minunat și ușor abia începe. Copertele superbe s-au închis peste povestea vieții unei mari artiste, adulată pe scenele lumii, dar pornită, de fapt, parcă nu atât în căutarea rolurilor-emblemă, cât a unei mari iubiri. Cine le va deschide își va oglindi sufletul în poveștile din cuvinte și în sufletele ascunse printre rânduri. Sufletul Marinei, diva mereu tânără, mereu frumoasă, mereu răzvrătită și îndrăgostită. Și sufletul meu, întotdeauna smerit în fața frumuseții vieții și însetat să consemneze dovezile prețioase cum că dragostea dă sens și lumină oricărui destin.
“O carte despre Marina Krilovici nu putea fi scrisă decât de Alice Năstase Buciuta, ea însăşi convinsă că numai ce vine «din dragoste» merită trăit. O carte, aşa cum dorea Marina Krilovici, desigur: despre ea – mai întâi ca femeie şi, numai tangenţial, ca artistă – prezentând succesul ca pe un lucru simplu, «vremurile tulburi» cu detaşarea unei fotografii decolorate de timp, şi amintindu-ne – ori de câte ori se întâmplă să uităm! – că iubirea a fost totul pentru ea, în timp ce vocea – acea magnifică voce de soprană lirico-spintă ce a strivit timp de trei decenii haloul celor mai importante teatre lirice cu timbrul ei insolit – doar un vehicul pentru însuşirile ei artistice”, a scris Luminița Arvunescu, muzicolog, reputată jurnalistă a postului Radio România Muzical, în prefața cărții.
Volumul a apărut la Editura Cărțile Tango. O puteți achiziționa sâmbătă, 31 martie, la cea dintâi și cea mai emoționată ceremonie de lansare a cărții, la Muzeul Național al Literaturii Române – ora 16, iar pentru a comanda cartea, puteți trimite un e-mail la adresa distributie@revistatango.ro