Ani întregi am adresat interlocutorilor mei din emisiunile realizate sau din interviurile pentru revistă întrebări legate de dragostea în cuplu și de fericirea transmisă, ca valoare, ca posibilitate, copiilor noștri. Cum reușiți să vă păstrați iubirea în cuplu? – întrebam, cu setea de a găsi taina care să-mi facă și mie iubirile trainice…
Ce anume îi învățați pe copiii dumneavoastră în speranța că vor avea o viață fericită? – am continuat să întreb și încă mai adrsesz, din când în când, aceeași întrebare, deși, între timp, am cam decantat în inima – și nu în mintea – mea răspunsul.
Însă de când mă dedic cu nebunească loialitate lecturilor din cărțile cu Harry Potter am început să îmi întreb interlocutorii ce cred despre cărțile scrise de J.K. Rowling. Firește, primesc și grațioase ridicări din umeri, și, câteodată, ușoare strâmbături din nas, dar cel mai adesea interlocutorii mei își exprimă aprecierea față de cartea micilor și marilor vrăjitori de la Hogwarts. Dar recunosc că n-am fost niciodată așa de încântată să primesc un răspuns entuziast despre cărțile cu Harry Potter cum am fost marțea aceasta la emisiunea mea dragă, dragă, dragă de la Canal 33, Marea Dragoste, când scriitorul Cristian Bădiliță, filolog, teolog, patrolog, rafinat și nobil om de cultură (cumva rătăcit printre impolitețurile și asperitățile lumii noastre românești, dar aceasta e altă discuție…), mi-a confirmat că admiră cărțile cu Harry Potter și că le consideră zămislitoare de mit.
Discutam despre cercetările uimitoare ale lui Cristian Bădiliță și despre lucrările sale unice în lume dedicate mitului Anticristului („răul dus la extrem, cel ce se va întoarce, conform doxei creștine, la sfârșitul lumii, și pe care Isus îl va răpune într-o ultimă bătălie cosmică”), iar eu am făcut, vrând-nevrând, comparația cu Voldemort și cu bătălia de la finalul Talismanelor Morții.
„Harry Potter este una din lecturile obligatorii”, mi-a confirmat Cristian Bădiliță, mărturisind că a fost certat de tradiționaliști pentru admirația sa față de cărțile scrise de J.K. Rowling.
„Harry Potter este unul dintre marile mituri moderne ale literaturii. E colosal, căci acesta este visul oricărui scriitor, să creeze mituri. Iar acest ciclu va rămâne ca unul din miturile create de un scriitor extraordinar, la sfârșitul secolului al XX-lea, începutul secolului XXI…”, mi-a spus invitatul meu, într-o ediție de emisiune cu totul specială (pe care o puteți urmări aici https://www.youtube.com/watch?v=WouD79Q780Q ), în care eu m-am bucurat să primesc în dar confirmarea unui mare artist cum că nebunia mea așezată sub semnul #HarryPotterFriday nu e chiar așa de nejustificată.
Și am mai primit – de parcă mai era nevoie?!- încă o fermecătoare confirmare că povestea lui Harry Potter este esențială în lumea noastră, așa cum și muzica trupei Beatles este esențială, vizionând zilele trecute un film fabulos, pe care trebuie neapărat să îl vedeți, Yesterday… Dar despre asta nu vă pot da detalii, ca să nu vă stric bucuria printr-o nedorită dezvăluire, drept care vă invit să mergeți la film și să citiți, negreșit, Harry Potter!
Am văzut interviul… Ce gânduri frumoase! Ce oameni întâlnești, Alice! Iar Yesterday e un film de pus pe toate rănile…
Andreea, ce bine îmi pare că ai văzut emisiunea cu Cristian Bădiliță, ce bine îmi pare că ai văzut filmul Yesterday! Eu am plâns la final, deși se termină cu bine, dar am plâns de cât de frumos mi s-a părut, așa, doar de emoție…
În ceea ce privește întâlnirile mele magice, da, e un privilegiu (probabil ultimul și cel mai însemnat) al profesiei mele, altfel, tot mai puțin ocrotitoare.
Și eu citesc acum „Adulmecări”, (ce mă bucură coincidența!),iar pe Cristian Badiliță l-am cunoscut, bineînțeles, prin intermediul revistei pe care o consider întâlnirea mea magică.