fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Decât cetitul cărţilor cu Harry Potter

de

M-a apostrofat cineva de curând că fac prea mult caz de întâlnirea mea cu epopeea lui Harry Potter și că deturnez oamenii de la marea, adevărata, profunda literatură. Poate că este așa, dar sunt convinsă că este loc sub soare pentru toate cărțile și toate creațiile care ne aduc bucurie, fie ele mai simple, fie mai sofisticate, fie ele cărți pentru copii, fie pentru oameni mari.

Am citit ca în transă, de-a lungul vieții, tot felul de cărți, toate demne să rămână în istoria de mare bucurie și emoție a lumii.

Am citit cărțile lui Mircea Eliade și am umblat ca beată de splendoarea lor, am citit cărțile lui Márquez și, de exemplu, după ce am terminat Un veac de singurătate pentru prima oară, am tăcut o săptămână. Pur și simplu nu am mai putut vorbi. L-am citit sistematic pe Hesse, probabil singurul autor căruia i-am luat cărțile la rând, așa, de drag absolut, m-am îndrăgostit de Milan Kundera și i-am vânat cărțile din librării și anticariate, iar Irvin D. Yalom mi-a schimbat și mi-a salvat viața.

Când am citit Ușa interzisă a lui Gabriel Liiceanu, m-am hotărât să îi răspund scriitorului prin gânduri așezate în jurnal, fiindcă altfel mă trezeam vorbind singură cu domnul Liiceanu pe care, de altfel, nu l-am întâlnit față în față niciodată. Cărțile Mihaelei Miroiu le-am citit, la fel, cu sufletul și cu caietul deschis, să nu pierd vreo revelație a sufletului meu de femeie pe care atunci, citind, l-am înțeles pentru prima dată. Iar Alex. Ștefănescu, prin paginile cărților lui minunate, m-a făcut să râd, m-a făcut să plâng, m-a făcut să sar ca arsă și să mă privesc în oglindă…

Sunt fascinată, acum, de Adulmecările lui Cristian Bădiliță, un scriitor de-un talent atât de mare, încât nu-mi vine să cred că îi sunt contemporană și prietenă… Redescopăr astfel și tot felul de cărți la care el face trimitere prin paginile curajosului său jurnal, care, de exemplu, se încheie cu patru versuri pe care noi toți le-am uitat, din Țiganiada lui Budai Deleanu.

Ajungă însă! Pentru că nu toate

Tainele trebuie spuse numaidecât,

Chiar de-ar fi adevărate,

Când oamenii nu le primesc plăcut.

Iar referirea la epopeea Țiganiada îmi deschide alte porți ale memoriei și mă duce, înainte de Illiada și Odiseea, de a căror splendoare m-am îmbătat în anii facultății, la Levantul lui Mircea Cărtărescu.

Sunt atâtea cărți magistrale pe lume, iar noi n-avem timp de ajuns să le iubim pe îndelete… Însă eu, vineri de vineri, am să mă întorc la Harry Potter, cartea de a cărei măreție nu vreau să mă îndoiesc nicicând, căci va rămâne pentru mine mereu povestea care așază în parabolă nobilă și trepidantă evoluția noastră spre spiritualitate, ascensiunea omenească spre magia din noi. Și va mai rămâne, pentru totdeauna, cartea cea mai dragă dintre toate cărțile dragi, pentru că, oricât de mult aș fi iubit într-o viață de om care a ajuns, iacătă, la o glorioasă jumătate de secol, n-am citit niciodată o altă carte împreună cu cineva nespus de iubit.

Am visat să-mi citească peste umăr iubiții cei preaiubiți, iar din când în când, rareori, am mai recitat vreun vers, vreo strofă, vreunui suflet drag. Însă cărțile scrise de J.K. Rowling mi-au fost pentru prima dată în viață prilej de a împărți dragostea și uimirea cu o făptură iubită mai presus de mine însămi, cu Iza, iar aura acestei împărtășiri de emoție s-a revărsat ca o lumină peste povestea pe care n-o voi mai uita niciodată.

Am primit, în avans pentru ziua mea, cea mai frumoasă carte dintre câte s-au făcut în tipografiile lumii. Un volum din seria aniversară a cărților cu Harry Potter, pe care mi l-a luat Ilona mea iubită, făcându-mă să sar de bucuria întâlnirii cu o carte cum nu s-a mai văzut alta de frumoasă. Roșie, pe de-a-ntregul, inclusiv pe marginea fină a foilor, ștanțată cu litere și simboluri aurii, compactă ca o casetă vrăjită… Și am mângâiat-o cu mâna mea împodobită tot cu un dar primit în avans pentru aniversarea mea ce stă să cadă asupra-mi, de la Dana Stupar, făuritoarea de brățări fără seamăn pe lume de frumoase. Apoi am dus mâna la frunte și m-am închinat, mulțumind pentru tot ceea ce trăiesc, pentru cărțile pe care le-am citit până acum, înnobilându-mi sufletul, și pentru cele pe care le voi mai citi, în cea mai dragă îndeletnicire omenească găsită vreodată sau, ca să ne întoarcem tot la cuvântul deja așezat în pagini străvechi, știind că nu este alta mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor. Cu Harry Potter sau cu alți eroi. Iar dacă aveți șansa de a citi aceeași carte, în același timp, vibrând de aceeași emoție cu cineva nespus de iubit, atunci, cu siguranță, povestea va curge din rânduri de-a dreptul în inimă, adăpostindu-se acolo, de uitare, pentru totdeauna.

P.S. Și am mai primit astăzi un dar de preț, de mare preț! Peter Gabriel a lansat, chiar astăzi, cu o zi înainte de aniversarea mea, Everybird, un fragment din noul lui album cu piese de pe coloana sonoră a câte unei minunății de film… Ah, ce splendoare!

https://youtu.be/oe4uMj-0LrA

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Comentarii

  • La mulți si fericiti ani, draga noastra Alice! Ce cadouri minunate ai primit!

    Andreea 12 iulie 2019 17:39 Răspunde
    • Multumesc, scumpa mea Andreea! Maine, pe 13 iulie, e ziua mea, dar am inceput sa primesc si daruri, si urari, de azi, iar asta e minunat!

      Alice Năstase Buciuta 12 iulie 2019 18:23 Răspunde
  • La mulți ani frumoși și fericiți, asa cum numai tu stii sa-i visezi si sa-i fauresti!

    Angela Mocanu- Ionel 12 iulie 2019 21:06 Răspunde
    • Angela, îți mulțumesc din suflet. Îmi lipsești! <3

      Alice Năstase Buciuta 13 iulie 2019 15:03 Răspunde
      • Orcand voi savura cu drag o cafea si o vorba cu tine! 😘

        Angela Mocanu- Ionel 14 iulie 2019 1:51
      • Te imbratisez, poate savuram si de-adevaratelea o cafea impreuna, candva!

        Alice Năstase Buciuta 16 iulie 2019 10:12
  • La multi ani fericiti,draga noastra Alice!Multa sanatate si dorinte implinite!

    Muza 14 iulie 2019 17:35 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title