fbpx
„Avem o singură viață și, când nu iubim, o mie de morți.“

O rețetă pentru marile întâlniri: Cotlet de porc cu morcovi caramelizați

de

V-am promis ca revin cu o reteta grozava si cu povestea intalnirii cu chef-ul praghez de la care am invatat s-o prepar. Dar cred ca nu e loc, intr-o singura postare, și pentru una si pentru cealalta, asa ca am sa ma straduiesc sa raman, deocamdata, la pasii unei retete pe care merita s-o includem in arsenalul nostru de zile delicioase sau de seri festive. Alaturi de felul acesta de mancare merge perfect o bere blonda, conform recomandarilor iscusitului Chef Marek Raditsch de la care am invatat s-o prepar.

Vazuta mai intai la Chef Marek, mi s-a parut extrem de usoara si nepermis de rapida. Mie mi-a luat ceva mai mult timp s-o fac, chiar daca, la un moment dat, am capatat si un ajutor de nadejde, in persoana Izei, mezina familie, care a dat si ea o manuta de ajutor pe parcursul pregatirilor, iar la sfarsit a tinut mortis sa decoreze ea farfuria. Iata INGREDIENTELE pentru patru portii de COTLET DE PORC CU MORCOVI CARAMELIZATI:

– Cotlet de porc fara os – aprox. 1 kg, 2 felii de cotlet la portie – 200 ml unt brun, clarifiat – ceapa challot – 400 gr – mustar integral (cu boabe) – otet – vin alb 200 ml – sirop de artar 100 ml – baby-carots 500 gr – coriandru boabe – usturoi – cimbru proaspat – lamaie – chives – portocala – zahar brun – unt – ½ pachet – sare – piper.

 

Se pregateste, mai intai, untul brun, clarifiat, punand la topit un pachet intreg de unt. Cand se transforma in lichid, se aduna de deasupra spuma alba (cea care contine apa si proteinele din lapte) si se lasa doar lichidul transparent de dedesubt care, tinut in continuare pe foc, devine brun – si extrem de placut mirositor.

 

Se fierbe ceapa challot curatata, in apa cu putin otet, sare si piper – doar cateva minute. Morcovii se curata, razuindu-li-se coaja, apoi se fierb si ei in vin alb și zeama de portocala, boabe de coriandru si cimbru, cu putina sare – de asemenea, doar cateva minute.

Varza de Bruxelles se pune in uleiul clarifiat incalzit si se lasa cateva minute, apoi, cand se scoate, nu se lasa intreaga, ci se desface in frunzulite. ( Mi-am amintit dupa ce am gatit ca chef Marek a pus varza de Bruxelles in gheata, pentru a-si pastra mai bine culoarea. Eu am sarit peste aceasta operatiune, dar data viitoare cand voi gati acest platou, voi tine seama de asta si, probabil ca, vizual, farfuriile vor fi si mai spectaculoase). Morcovii fierti se caramelizeaza intr-o craticioara in care s-a pus unt si in care se adauga zahar brun, sirop de artar, sare, piper si putina zeama de lamaie.

Ceapa se caleste putin in untul in care se adauga o lingurita de mustar integral, sare, piper. Spre final se adauga deasupra cateva fire de chives taiate marunt. (Aici m-a ajutat Iza, care a intervenit echipata cu un cutitas de plastic pe care si l-a ales in functie de culoarea rochitei – fiindca ea vrea sa fie mereu asortata.)

Carnea se curata de grasime si pielite, apoi se taie felii, se bate cu degetele, i se adauga sare si piper, apoi se asaza in tigaie cu putin ulei, cativa catei de usturoi si cateva ramurele de cimbru proaspat.

 

Farfuria se poate aseza dupa gust si inspiratie, fie cu morcovii caramelizati deasupra cotletelor, fie asezand langa carne toate legumele, si morcovii, si ceapa, si foitele de varza de Bruxelles, cu promisiunea ca gustul legumelor astfel preparate se combina splendid cu gustul carnii, intr-o explozie de arome si gusturi demna de orice mare restaurant si de orice mare intalnire.

Iza a continuat operatiunea de decorare a farfuriei mult peste capacitatea recipientului, dar asta a facut-o sa fie fericita si sa se bucure ca a pregatit cina pentru mama si tata.

  

Dar, revenind la cele serioase: Cine a mai gatit asa ceva vreodata? Cine are o alta reteta la fel de savuroasa si de rapida? Si, mai ales, cine se mira, cot la cot, gand la gand, cu mine, ca, totusi, uite, am reusit destul de bine sa gatesc reteta lui chef Marek si, credeti-ma, rezultatul a fost delicios?! Astept raspunsuri si incurajari!

Si apoi… cine ridica o Staropramen blonda, cu mine, in cinstea unei asemenea ispravi? Gustul placut si aroma desavarsita a acesteia, izul discret de malt si amareala placuta chiar vin perfect in completarea savuroasei combinatii de carne de porc si morcovi caramelizati!

P.S. Ati remarcat, sper, sortul meu de bucatarie!!! 🙂

 

Categorii:
Confesiuni

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title