fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Bacșiș, bairam, bâzdâc. În Turcia, cu dor de Bulgaria

de

Am venit pentru prima dată în Turcia, convinsă că l-am prins pe Allah de un picior odată cu oferta cea bună a unei săptămâni de vacanță la un hotel mare, de cinci stele, cu meniu ultra-all-inclusive. Dar la doar câteva ore după ce am ajuns aici, ni s-a făcut dor crunt de Bulgaria, în care ne-am făcut de mai multe ori vacanța la mare, de bulgarii prietenoși, care știu și românește și englezește, de mașina noastră (pe vremea când mergea) parcată la îndemână și la îndepicior… Sigur, cele mai frumoase lucruri din vacanță urmează să vină, pentru că ne-am hotârât să ne luăm, plătind, evident, multișor spre mult (fiindcă și noi suntem multișori spre mulți!), o excursie în munți și una într-un parc acvatic unde putem înota cu delfinii. Dar, fără să fiu cârcotașă, mărturisesc că mă așteptam la mai mult, mai frumos și, mai ales, mai prietenos. Însă personalul de aici e îmbufnat și blazat, majoritatea nu vorbesc nicio altă limbă decât turcă și ridică nepăsători din umeri dacă îi întrebi ceva în alt idiom decât cel pe care-l știu de la mama și de la baba lor, iar ghida bine intenționată care ne-a condus la hotel ne-a avertizat că nu degeaba am aflat de la turci și-am implementat în limba noastră, care-i o comoară, cuvântul „bacșiș” și suratul său „peșcheș”. Aș mai putea adăuga, în același câmp lexical al bâzdâcului meu critic, termenii „internet prost”, „salvamar-mutros-care-stă-acru-în vârful-toboganului-cu-apă-și-închide-mai-devreme-decât-ar-trebui”, „nesuferită-la-recepție-care-nu-vrea-să-mi-rezerve-masă-la-restaurant-nici-măcar-pentru-ziua-mea” și cuvântul împrumutat din esperanto „patrujdegradelaumbră”. (Ok, știu, o să ziceți să nu mai stăm la umbră, dacă e așa cald acolo…)

Dar fiindcă m-am văicărit destul și nu-i deloc frumos din partea mea, vreau să vă spun că apa în piscină e curată și plăcută, nu foarte aglomerată, deci pot înota după pofta și puterea brațelor, mâncarea e multă și bună, dar, slavă Domnului, nu chiar atât de bună, încât să plesnesc mâncând și să mă îngraș prea rău, așa zisa noastră family room în care stăm e superbissimă, aici chiar nu am nicio plângere, e, practic, un apartament enorm, elegant, răcoros și frumos, iar marea, ah, marea cea Mediterană e un vis, e curată și limpede precum un miliard de Ozane de-ale noastre și, dacă n-ar fi nu chiar lângă casă, și nu chiar sub caniculă, ar fi divină. O vizităm, însă, la răsărit și la apus, îi sărutăm valurile ondulate și sărate, iar frumusețea ei nemărginită ne e de ajuns ca să putem spune, înainte de culcare, Mulțumesc. Mulțumesc, zei și îngeri buni ai călătoriilor noastre, pentru tot ce trăim și pentru tot ce vom mai trăi și de acum înainte, în toate drumurile și-n toate vacanțele în care ne e îngăduit să mergem mai aproape sau mai departe, în hoteluri mai înstelate sau la cort, bucuroși și recunoscători că suntem împreună și că, uite, dacă n-ar fi, nici aici, pe blog, nu s-ar povesti! Mulțumesc sau, cum se zice pe-aici, în dulcele grai turcesc, Tesekkür ederim…

P.S. Am mai multe poze, dar internetul merge atât de prost, încât, pur și simplu, nu le pot uploada! Aceasta e o pozișoară mică și drăguță făcută de dulcea mea Ilona, cu telefonul.

P.P.S. Ați fost în Turcia? Cum a fost experiența voastră?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tag-uri:
· · · · ·
Categorii:
Confesiuni

Comentarii

 • E foarte frumoasa fotografia! Iar tu esti minunata! Vacanta frumoasa si sa petreceti cu multa veselie ziua de maine!

  Simona Ioana 12 iulie 2017 11:13 Răspunde
  • Simona Ioana, multumesc mult si te imbratisez! O sa revin cu mai multe impresii, maine avem prima excursie, fiindca am vrut sa fie o zi chiar deosebita, o asteptam cu emotie.

   Alice Năstase Buciuta 12 iulie 2017 11:30 Răspunde
 • Alice, foarte bine ca ati prins o saptamana la mare, la turci. Vei aprecia mai mult marea de la noi. De ziua ta, nu-ti fa griji, te vom sarbatori noi, eu cu Mircea si iti vom spune La multi ani! In romana, evident. In turca nu stiu. Doar bacsis e un cuvant ce-l stiu demult, dar il utilizez cat de rar pot, spre deloc. Sa va simtiti perfect acolo si va pup pe toti! Pe copii mai mult 🙂

  Luminita 12 iulie 2017 11:41 Răspunde
 • La multi ani, Alice, pentru maine!Eu cred ca e frumos acolo chiar si fara internet- ca de asta- i vacanta. Eu nici macar nu am facut planuri de vacanta… asa ca permite- mi sa te invidiez nitel 🙂

  camellia 12 iulie 2017 18:04 Răspunde
 • Da ,am fost in Istanbul cu multi ani in urma.Nu mi-au placut turcii,cu toata ispita lor turistica,pareau cel putin ciudati si am avut un sentiment de nesiguranta.A fost o experienta unica si fara dorinta de a repeta ………….Maine,sper sa ai o zi minunata si sa petreceti dupa pofta inimii.La multi ani fericiti!

  Muza 12 iulie 2017 21:24 Răspunde
 • No bairam for you!!!! 🙂

  Daniela 12 iulie 2017 22:35 Răspunde
 • Alice, îți doresc sa fi sănătoasă, sa te iubească oamenii, îngerii si Dumnezeu.La mulți ani!

  Miruna 13 iulie 2017 21:39 Răspunde
 • La multi ani, Alice! La multi ani, femeie frumoasa,draga, puternica si delicata ! Iti trimit de departe cele mai simple urari de ziua ta, pentru ca altele nu imi incap in cuvinte… dar ma gandesc cu drag la tine si ma rog sa iti fie bine, mai bine, numai bine!

  MonicaV 13 iulie 2017 23:19 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title