fbpx
„Doamne, n-am genunchi să-ți mulțumesc! – Magda Isanos“

Hai să nu mai facem mamografie degeaba!

de

În șirul de motive care le țin pe femei departe de controalele medicale și care le fac să îngroașe rândurile miilor de paciente depistate anual cu cancer mamar, am văzut mereu îndesate aceleași motive: ignoranța, teama de diagnostic, lipsa de educație sanitară, absența unor programe naționale de prevenție, informațiile sau tratamentele eronate venite de la vindecători neautorizați. Pasămite programele publice ale ONG-urilor sau companiilor implicate în proiecte sociale continuă să ne trimită la mamografii în campanii care fac să răsune țara, mai ales în luna octombrie, lună specială de luptă împotriva cancerului la sân. Dar noi, surde, sau încăpățânate, sau leneșe, sau fricoase, sau prost informate sau, pur și simplu, ignorante, tot nu ne ducem. Iar când ne trezim cu sânii măcinați de boală și cu viața atârnând de un fir de ață, cei din jur încep să pufnească: da’ de ce nu te-ai dus la mamografie?! Nu știai că după 40 de ani trebuie să faci una anual? Trimite-le măcar pe prietenele tale, cât mai repede!

Nu vreau să deschid acum discuția vastă legată de posibilele efecte adverse ale radiografiilor repetate și despre faptul că, măcar la nivel inconștient, conversațiile online care ne tot avertizează că mamografiile nu-s chiar neinvazive și că s-ar putea ca ele însele să răscolească, să strice, să lase urme acționează asupra noastră ca o frână. Dar doctorii zic că sunt bune, și atunci nu vreau să îi contrazic și să-i supăr, pentru că nu sunt suficient informată… Să zicem că sunt bune. Nici nu mai contează. Dar orice femeie care a trecut prin exercițiul medical al unei asemenea proceduri a avut nevoie de ceva vreme să-și revină în mințile ei din spaimă, din durere, din disperare.

La mamografie ești închisă într-o cameră izolată, iar personalul medical acționează aparatura din exterior, pentru a se feri de radiații. Tu nu te ferești, că n-ai cum, iar numai ordinea asta a locului și a procedurii te face să te simți, din start, în pericol. Apoi ți se cere să îți așezi fiecare sân pe un fel de raft, iar o mașinărie coboară și ți-l sleiește cu alt raft ca într-o menghină, iar tu, în timp ce încerci să înduri durerea, pentru că, da, te doare rău, sigur că te doare, înnebunești de teama că mașinăria nu se va opri la timp și îți va transforma sânul în piftie. Apoi așezi și celălalt sân în aparatul despre care se zice că aduce viața, dar, scuzați, arată și se comportă ca și cum ar aduce moartea, căci frica aia cruntă și durerea pe care o simți îți cam scurtează zilele…

Una din opt femei în țara noastră suferă de cancer la sân, iar jumătate dintre pacientele care poartă un asemenea diagnostic pierd bătălia cu boala. Totuși, cancerul de sân este una dintre puținele forme de cancer complet vindecabile dacă este depistat în stadii incipiente. Medicina a avansat suficient cât să-i găsească leac, iar de aceea mesajul „du-te la mamografie” răsună pretutindeni. Ecoul lui, însă, are reverb otrăvit, îngrozit.

Nicio femeie nu vrea să facă mamografie și pe bună dreptate. Cele care nu mă credeți, întrebați și alte femei care au trecut prin asta… Și nu faceți mamografie, căci v-ar zgâlțâi serios mințile! Faceți, însă, an de an, câte o elastografie, o investigație extrem de eficientă și deloc traumatizantă, care s-a dovedit în studiile clinice a fi superioară ecografiei clasice și superioară sau echivalentă mamografiei în depistarea leziunilor sânului, atât maligne, cât și benigne. Elastografia are rezultate excepționale în detectarea cancerului de sân și în plus este un procedeu medical fără niciun fel de efecte adverse, fără radiații, fără durere, fără teamă, fără umilința unei situații în care sânii tăi sunt sleiți ca la toaster. Și, desigur, dacă, Doamne, ferește, imaginile arată vreun pericol, mergeți mai departe cu investigațiile cum vă spune medicul, dar, pentru început, hai să nu mai facem mamografie degeaba, cum ne tot împuie capul campaniile anticancer, o dată la doi, trei ani, între 30 și 40 de ani și apoi o dată pe an până la moarte. Căci, credeți-mă, recurența unor asemenea traume ar avea efecte devastatoare măcar la nivel psihic, dacă nu recunoaștem și alte efecte…

În afară de consultațiile obișnuite la ginecolog și la medicul de familie, nu mai făcusem investigații specifice la sân de mai bine de cinci ani, pentru că prima și ultima mamografie pe care am făcut-o m-a afectat atât de tare, încât de atunci m-am trezit că găsesc mereu pretexte, motive, scuze ca să mă țin departe de aparatul cel dușmănos. Dar pentru că într-un străfund de conștiință a continuat să zvâcnească informația că prevenția salvează lumea, pentru că vreau să trăiesc și să iubesc mai departe, am continuat și eu să citesc și să caut, să vorbesc cu medici deștepți și generoși și să testez pe propriii mei sâni elastografia, investigația care ar trebui recomandată în toate campaniile anticancer, în locul mamografiei – iar asta nu pentru că eu, care am încercat-o, spun asta, ci pentru că orice medic corect și generos susține exact aceeași idee.

Nu știu ce interese sau ce inerții sunt în spatele poruncii care ne trimite, ca pe miei la tăiere, la mamografie, când există o altă variantă de investigație cu mult mai bună. Nu știu nici ce investiții neamortizate s-or fi făcut în mamografe și nici ce costuri au aparatele medicale necesare pentru celelalte investigații. Nu știu și nici nu-mi pasă. Nu fac campanie decât pentru sănătate și vă spun, cu mâna pe inima de sub sânul meu stâng – nechinuit și neîngrozit în investigații nenecesare unei femei sănătoase – că elastografia poate fi o soluție cu mult mai bună pentru prevenție. Costă 200 de lei pentru ambii sâni – nu este compensată, dar poate că, în viitor, dacă femeile sau campaniile de prevenție vor cere asta, va fi. (Oricum, probabil că știți că mamografia unui singur sân este compensată, pe cel de-al doilea ți-l schingiuiești pe banii tăi…)

Așa că, doamnele mele, hai să NU mai facem mamografie degeaba! Hai să facem elastografie, ca să aflăm că suntem bine, ca să mergem înainte și ca să nu ne mai fie frică să revenim și anul viitor la control. Dintr-o asemenea schimbare, nu avem decât de câștigat. Prevenția salvează vieți, prevenția economisește timp și bani, prevenția renaște speranța și încrederea, așa că merită să găsim modalități reale, viabile, suportabile și chiar să facem prevenție, nu doar să ne facem că facem…

UPDATE: Am găsit și alte câteva informații folositoare AICI.

Mammograms Cause Breast Cancer (video)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii

  • Vara asta am facut o mamografie…asa ca am trecut de 40 de ani si era cazul :)). Am fost in stare de soc pentru ca nu m-a pregatit nimeni pt. asemenea durere. Am crezut ca e ceva banal…dar s-a dovedit o experienta deloc placuta.
    In rest daca trebuie sa o faci, o faci :).

    Dana 12 octombrie 2016 18:07 Răspunde
    • Dana, vezi, trebuia sa scriu articolul mai din timp, ca sa te pregatesc… Glumesc, sigur. Oricum, eu insami am fost in stare de paralizie si de soc multa vreme. Sigur ca daca e sa fii in pericol si sa existe suspiciuni faci orice. Poate inclusiv sa cauti o clinica buna, unde personalul medical iti explica pe indelete cum va fi, unde sta cineva cu tine, unde nu e atat de dureros… Nu stiu, poate ca exista si locuri mai prietenoase cu pacientele care fac mamografie. Dar, repet, daca doctorii spun ca exista alta investigatie la fel de buna pentru preventie, de ce sa alegem calea grea, cand se poate si altfel?

      Alice Năstase Buciuta 13 octombrie 2016 15:29 Răspunde
  • Eu am făcut mamografie ,e adevărat în Danemarca unde și locuiesc însă nu știu ce aparatura exista în România de treci printr-o asemenea durere.Aici procedeul nu este deloc dureros iar asistenta care manevrează aparatul medical e la 2 m distanta de tine .Personal, nu am simțit durere decât o ușoară stare de disconfort .iar sânii mei nu au fost absolut deloc „maltratati”.Sunt de acord ca prevenția îți salvează viata!

    Liliana 13 octombrie 2016 9:31 Răspunde
    • Liliana, probabil ca exista clinici si in Romania unde poate fi ceva mai bine decat am patit eu si cele cateva prietene ale caror cazuri le-am consultat. Si cu siguranta exista si diferente de la persoana la persoana, in functie de structura sanului si de sensibilitatea fiecareia.

      Alice Năstase Buciuta 13 octombrie 2016 15:26 Răspunde
      • Imi pare rau ca ati avut o asemenea experienta.Eu am facut si fac mamografia anual la Centrul de diagnostic Victor Babes la dr.Aida Mihailovici,pe care v-o recomand cu caldura.Nu am simtit nici cea mai mica durere si sunt posesoarea unor cupe E.Procedura este efectuata de asistenta doamnei dr.Dupa varsta de 50 de ani si la un san mare este recomandata mamografia.

        Violeta 14 octombrie 2016 12:27
  • Am facut acum cativa ani mamografie, asa… preventiv.
    A fost exact cum s.a descris in articol . Ce e mai stupid, lucru care m.a infuriat rau, au vazut „ceva” la mamografie si, pentru a se lamuri m.au trimis la ecografie!Cum adica? Va lamuriti mai bine la ecografie??? Atunci de ce m.ati radiat????
    Si bomboana de pe tort: abia se sfarsise menstruatia de doua zile cand mi.a venit din nou, a doua zi dupa mamografie.

    Eva 13 octombrie 2016 13:02 Răspunde
    • Da, Eva, e o brambureala in care cele sacrificate suntem noi. Eu dupa mamografie am fost bolnava de furie, de durere, de umilinta, de ce sa trec prin asa ceva ca sa aflu sanatoasa, in secolul XXI cand s-au descoperit atatea mijloace de investigare medicala moderne si care iti dau incredere? Da, daca exista suspiciuni, dupa ecografie, dupa elastografie, trimite-ma oriunde, dar nu daca nu este nevoie… Pacat ca ni se intampla asemenea lucruri. Si pacat ca sunt atatea femei care refuza sa caute calea cea buna, desi e limpede ca exista intotdeauna si variante mai bune.

      Alice Năstase Buciuta 13 octombrie 2016 15:24 Răspunde
      • Buna si eu am facut mamografie prima data preventiv am facut-o eu cu bani,a doua dupa 2ani ìn urma unei invitatii de preventia bolii de la sistemul de sanatate Italian.Tara unde locuiesc si muncesc acum.Este foarte adevarat ca e dureroasa mamaografia dar nu vad de ce este considerata umilianta,cìnd se urmareste sanatatea ta.Umilintza o da sistemul de sanatate, ca foloseste aparate de mult iesite din uz ìn alte tari.Da asta e umilintza si lipsa de respect a autoritatilor pentru tratarea noastra ca femei, mame, surori, fice ale acestei tari.Spun asta din experienta surorii mele care face mamografii si tratament ìn tara.Doamna Alice Nastase,va rog sa-mi dati daca e posibil mai multe detalii si adresa sau nr de telefon de la clinica unde ati facut aceasta elastografie. Multumesc frumos,vreu sa o ajut mai mult pe sora mea

        Panturu Pina 13 octombrie 2016 16:29
      • D-nă Panturu! Dacă aveți probleme sau chiar dacă nu aveți elastografia nu este suficientă. Elastografia şi mamografia sunt două investigații conplementare. Consultați un medic.

        Nastasa Liliana 15 octombrie 2016 15:38
  • Eu am făcut o mamografie la 18 ani. Acum 20 de ani nu existau prea multe ecografe la noi şi având în vedere că aveam un nodul am ales această variantă. Nu a fost nimic traumatizant însă psihic m-am simţit mult mai bine (intrasem într-o depresie din cauza unui eventual cancer). De atunci am mai făcut ecografii şi sonoelastigrafii. Nu stiu dacă dacă sonoelastografia este acelasi lucru cu elastografia, dar în orice caz sonoelastografia este mai scumpă decât ecografia. Suplimentar, există şi RMN-ul, nu ştiu la ce costuri. Eu personal nu am niciun regret că am făcut mamografia acum 20 de ani şi nu am avut niciun efect advers.

    Mira 2 13 octombrie 2016 15:56 Răspunde
  • Si eu am facut mamografia acum doi ani de trei ori la doua clinici diferite si in afara de un usor disconfort nu am simtit nimic, asistentele erau foarte atente si atunci cand am simtit mici junghiuri gata, au oprit tasarea sanului. Prima am facut-o la Hiperdia, a doua la Dona.
    Nu au fost foarte relevante asa ca dupa acestea am facut si sonoelastografia. Din fericire nu am avut nimic, doar mici chisturi inofensive. Din pacate, un doctor dupa ce a vazut prima mamografie m-a trimis „urgent” sa-mi fac biopsie… 🙁

    Camelia 13 octombrie 2016 16:30 Răspunde
  • Şi încă ceva Alice. Dacă tot scrii articole cu trimitere medicală, informează femeile că aceste două investigații(ecografia sau elastrografia şi mamografia) sunt complementare

    Nastasa Liliana 13 octombrie 2016 17:45 Răspunde
  • Elastografie(am tastat greşit)
    De la cine să iau aprobarea?

    Nastasa Liliana 13 octombrie 2016 17:49 Răspunde
  • Aparatura in romania e f. invechita, din aceste motive iradierea e mult prea mare.
    Astazi exista in multe locuri aparatura ecografica de calitate.

    Problema ratei mare de deces in romania este calitatea spitalelor si cadrelor medicale din ele, intarzierea si lalaiala (din rea vointa) cu: trimitere de la medicul de familie, investigatie, iar trimitere, mers la biopsie, timp de asteptare de 4 sapt etc – toate astea costa timp si mai ales oboseala psihica. Ce am vazut pe sectia de oncologie m-a obosit, si nu ma refer doar la suferinta ci mai ales la cat de urat se poarta infirmierele, asistentele, doctorii. Mi s-a parut inuman cadru medical cu tigara pe sectie, sau mancarea aruncata din lene pacientei.

    o femeie 13 octombrie 2016 22:39 Răspunde
  • Cele 2 examene sint complementare nu se exclud ,daca aveți minte judecați ,nu luați i experiența personală ca pe ceva documentat științific!!!!

    Dr Marta Radoi 15 octombrie 2016 20:09 Răspunde
    • Doamna Radoi, medicul la care am fost mi-a garantat ca nu trebuie sa fac si mamografie. Sunt complementare atunci cand este nevoie sa se mearga mai departe cu investigatiile, cand omul este perfect sanatos, nu este nevoie sa se mearga mai departe.

      Alice Năstase Buciuta 18 octombrie 2016 15:09 Răspunde
  • Eu cred ca fiecare este unic, nu putem generaliza.La mine tratamentul medicamentos de lunga durata a avut efect.După anii,am aflat ca din cauza crizelor epileptice, din neamul meu a decedat la 30 de ani un barbat.Pur și simplu boala care am avut-o nu iese la analize inainte, la naștere poți sa ai nota 10, sa ai stil de viata sanatos,și sa faci intr-o zi o criza de speri tot spitalul.La fel și la cancer.În 2012 scria bucuroasa Simona Catrina:”Este benign !”, iar în 2016 a devenit malign și în stadiul 3.Concluzia:Poți sa faci analize anual și sa Îți iasă în stadiu final dul cancer.Poți sa fii fericita (abia în urma cu 2 ani se maritase) și tot faci cancer.Am întâlnit aberația asta , vezi ca aia depresiv fac cancer, în care eu nu cred.Pai, mama vrea de vreo 30 de ani sa moara și cancerul a făcut infarct, iar pe dzeu d.racul l-a luat de câte ori a fost blestemat.Și așa făcut aproape 70 de ani, fără nici o boala cronica și cu o singura iubire în suflet: moartea.

    Valentina 17 octombrie 2016 0:20 Răspunde
  • Felicitari pentru articol.Foarte util.

    Lili 20 octombrie 2016 22:08 Răspunde
  • Duceti-va in cartierul Militari,pe strada Azurului, nr. 5, bloc 118A, scara A, etaj parter si intrebati daca nora lui tanti Aurica a facut cancer la san anul asta, la 38 ani.Este blocul in care am copilarit eu si mama tine legatura cu fostele vecine.Are 2 copii de 5 si 8 ani, care au sanse ridicate sa ramana fara mama.Ea si sotul ei au credite la banca pentru casa, bani nu au de tratament.Astazi,ora 22, ne-a sunat tanti Tincuta, o prietena a mamei din blocul din Militari sa ne dea vestea cea mare : 2 copii urmeaza sa ramana fara mama ca nu stiu ce au facut domnii ganglioni.

    Valentina 20 octombrie 2016 22:51 Răspunde
  • Ce nu spune nimeni pe nicaeri e faptul ca exista doua tipuri de mamografe. Unul gen menghina, o inventie masculina probabil, sadica 100% si inca unul, care arata ca o cupa, care nu se contracta si iti storceste sanul ca pe o portocala. Numai ca, aparatele acelea, care culmea, radiografiaza sanul complet, de jur imprejur, fara niciun fel de trauma fizica sau psihica, fara durere adica, costa…prea mult. Prea mult ca medicina si cei care fabrica asa ceva sa le pese de femei si nu de costuri. Prin urmare, pentru marea multime de femei, de turma adica – asa cum suntem priviti noi astia, oamenii obisnuiti, de rand, nu conteaza durerea, trauma, implicatiile. ORICE DOCTOR, ORICE MEDIC adevarat din toata lumea asta, daca ar avea bun simt, si-ar respecta meseria si pacientii, n-ar recomanda pentru nimic in lume sa te duci sa iti storcesti sanii periodic. Chiar daca nu ai avut nimic la primele astfel de torturi – la propriu!, sigur te alegi cu ceva, pentru ca nu e firesc sa iti supui organismul la asa ceva. Numai o minte diabolica a putut inventa acest aparat.

    Maxime 25 octombrie 2016 23:14 Răspunde
  • Bună ziua, tocmai m-am hotărât să fac o mamografie și m-am gândit să caut niste informații inainte de a mă arunca cu capul înainte. Am citit acest site tocmai din cauza titlului deoarece auzim peste tot:”mamografia trebuie făcută în fiecare an.” Am luat azi niste informatii de contact la clinica unde aveam de gând să mă prezint. Preţul pe ambii sâni era 150 lei și 90 lei sân unic chirurgical, tocmai așa am scris pe google să văd ce înseamnă și cu ce e diferită o mamografie normală de cea chirurgicală. Sincer, m-ați cam speriat cu acest site, mai ales că au fost cateva persoane care au afirmat modul de procedură al facerii unei mamografii.
    Voiam de mult să fac o mamografie, dar situația financiară era foarte mică. Când eram clasa a 9a eram navetista după masă, în drum spre autogara un nenorocit beat care fierbea hormonii în el m-a strâns de sân atât de tare încât am țipăt de nici nu stiam că pot tipa vreodată în halul ăla. Mai târziu a inceput să-mi curgă un lichid transparent din sân, mi-au ieșit mai multe bubite pe tot corpul încât am stat cam 2 luni acasa. Am mers atunci la o clinică la o doamnă care i-am povestit intamplarea și mi-a dat doar niste montre de geluri erau mici cât un deget și mi-a zis să mă dau în timpul spălării cu ele numai pe zonele afectate și o cremă, tub normal, să dau dimineata și seara. Mi-a trecut, îmi aparuse iar după o perioadă, am fost iar la altă doctorita , mi-a dat alt tratament. Și mi-a trecut.
    Acum nu mai am nimic de atunci, doar sâni sunt mai sensibili la apa caldă, simt un disconfort atunci când folosesc apa caldă, trebuie să folosesc apă călduţă. Au trecut 3 ani de atunci și mă mai dor câteodată dar vreau sa cred că e din cauza că sunt în crestere.
    Sunt îngrozită de ce ați explicat dvs., eu aveam impresia că la mamografie te pui în spatele unui aparat asemanator cu cel… unde ți se pot vedea oasele pe ecran, nu știu exact cum se numește și mergi mai tarziu după rezultate. Vă rog să-mi spuneți mai multe detalii despre elastografie, cum se procedează, dacă numai medici-fete te vor consulta și ce credeți că ar trebui să se știe. Vă multumesc mult.

    Elena Emilia 5 iunie 2018 16:59 Răspunde
  • Ieri am făcut un control la ginecolog și test Papanicolau. Dr. Mi-a palpat sânii și mi-a spus că nu a simțit nimic care să nu fie în regulă, dar totuși mi-a recomandat să fac mamografie pentru că am 41 de ani. Nu mai înțeleg nimic! Ce ar trebui să fac? Să fac mamografie deși nu-mi doresc tortura sau să fac elastografie? Mă poate îndruma cineva?

    Claudia V 21 iunie 2018 7:28 Răspunde
    • Claudia, parerea mea – preluata de la doctorii mei – este sa mergi intai la elastografie, care e o investigatie foarte complexa, mult mai profunda decat simpla palpare, si doar daca acolo pare ceva in neregula sa mergi la mamografie.

      Alice Năstase Buciuta 25 iunie 2018 10:18 Răspunde
  • Buna. E destul de vechi art dar o sa imi scriu si eu parerea aici. Am facut o mamografie in Olanda, in urma unui control la medicul de casa (am fost la el pt ca simteam ceva in sanul drept). Mi-a dat trimitere la imagistica… Eu i-am spus ca nu vreau sa fac mamografie la 31 de ani, mai ales ca el spunea ca dupa cum se simte nodulul nu pare a fi ceva grav. A zis ca asta decid cei de acolo. La imagistica m-au fortat sa fac mamografie „ca la ei asa se face, mai intai mamografie apoi ecografie”. Am spus ca vreau sa fac doar eco, „nu ca nu se poate asa” . Mi-am facut mamografie doar la sanul cu nodul…la celalalt am refuzat categoric dupa socul indurat. Asistenta ma asigurase inainte ca daca ma doare tare se opreste. Ce sa vezi, ii spuneam stop stop si ma uitam la ea disperata cum mai rotea la mana presa (presa se strangea automat pana intr-un punct confortabil, de acolo incepea ea sa stranga) si ma ignora total. Apoi la ecografie mi-au zis ca sanul fara mamografie, nu „primeste” si eco pt ca nu au cu ce compara, ca lor le trebuie mamo la ambii sani ca faca eco la ambii. Astept rezultatul, dar sper sa nu mai fac mamografie pana la 50 ani! Foarte dureros! Sper sa aveti noroc de servicii mai bune.

    Mihaela 26 februarie 2019 18:16 Răspunde
  • Buna ziua, eu am facut mamografie si mi-a iesit neconcludenta, m-au trimis la ecografie si acolo medicul(un barbat) mi-a spus ca nu este nici eco concludenta fiindca am sanii mari si lipomatosi (la renumita Fundatie Renasterea). si mi-a dat un tratament naturist cu aport de vit B (eu spunandu-i ca acest complex mi-a fost interzis) La mamografie a fost relativ ok, gradul meu de suportabilitate este mai mare, dar la ecograf efectiv nu am avut comunicare pacient-medic, ceva de nedescris. Am plecat totatl nelamurita si speriata.
    Te rog Alice spune-mi unde pot face elasografia mamara.

    Nicoleta 17 decembrie 2019 12:26 Răspunde
    • Eu am facut la clinica Bio Terra Med, la Hifu Centre din strada Pelinului, si am fost foarte multumita, dar m-am programat cu ceva timp inainte, a durat ceva, mai mult de o saptamana, pana mi-am gasit loc, dar sunt sigura ca exista si in alte clinici asemenea aparate.

      Alice Năstase Buciuta 2 ianuarie 2020 20:39 Răspunde
  • Pana la 54 de ani am facut cinci mamografii , toate la CD Victor Babes la Aida Mihailovici. Disconfortul a fost minim de fiecare data , fara nici un fel de durere . Si mie mi-a explicat acelasi lucru , ca ecografia mamara si mamografia sunt complementare . Microcalcifierile nu se pot vedea decat la mamografie, nici macar pe RMN, CT sau sonoelastografii care sunt tot un fel de ecografii si in nici un caz nu sunt superioare ca relevanta.

    Cristina 25 mai 2021 12:22 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title