Între 16 și 19 mai 2024 a avut loc cea de-a treisprezecea ediție a marelui festival de spiritualitate, medicină naturistă și terapii complementare de la Bacău și, deși de fiecare dată un asemenea deziderat pare greu de atins, noua ediție a fost încă și mai strălucitoare decât toate cele de mai înainte. Cu doi mari maeștri drept cap de afiș, Patrick Zeigler și Ovidiu Dragoș Argeșanu, cu excepționalul numerolog și astrolog Nelu Vicleanu așezat în topul line-up-ului de vorbitori și cu o pleiadă de nume de terapeuți și ghizi spirituali cu reputație neștirbită – Genoveva Nagy, Lisa Călin, Michelle Pacheco, Lucian Georgescu, Mirela Botezatu, Ion Vărgatu, Corina Simmion, Sorin Marinescu și mulți alții – ediția de primăvară a festivalului a marcat un succes răsunător, cu reacții de mare intensitate în sălile de conferințe și cu entuziasm în comunitatea online a urmăritorilor din întreaga lume. Cornelia Solomon, întemeietoarea proiectului, a dus la excepțional sfârșit încă o ediție a unui eveniment bianual ce se așază tot mai temeinic în agendele căutătorilor de vindecare și de elevare spirituală și, desigur, a început deja lucrul la ediția de toamnă – cu tenacitate și măiestrie de Meșter Manole și dăruire de Ană.
Cu siguranță a contribuit la așezarea înaltă a energiilor și frumusețea spațiului în care festivalul și-a găsit adăpost anul acesta: splendidul Fiald Hotel & Spa, nou deschis în Bacău, care a pus la dispoziție săli perfecte pentru conferințe, cursuri și workshop-uri, alături de servicii la nivel de excelență celor care s-au cazat în hotel.
O mare bucurie a fost și întâlnirea cu expozanții care au avut în lobby standuri de prezentare pentru produse nespus de frumoase și utile celor interesați de creșterea spirituală: cărți și manuale de specialitate, cristale și bijuterii încărcate energetic, dispozitive revoluționare pentru tratarea apei, obiecte de cult. Iar intensitatea emoțiilor a crescut exponențial până la workshop-ul All-Love susținut de însuși fondatorul metodei, Patrick Zeigler, care s-a derulat în orele după-amiezei celei de-a patra zile de festival, ca un preambul pentru un retreat de excepție care are loc zilele acestea lângă Bacău, urmat de un workshop de două zile ce se va derula în weekendul 25-26 mai.
Un interviu cât o iubire. All-Love
Am venit special de la Londra pentru a asista la festival și aș fi venit cu bucurie și cu neastâmpăr și dacă nu aș fi avut eu însămi de prezentat câteva momente de mare intensitate. Unul dintre acestea a fost interviul de sâmbătă seară, transmis în direct, în care Patrick Zeigler a acceptat să răspundă unui set de întrebări despre dragoste, despre propriile revelații și greșeli, despre privirea lucidă aruncată dincolo de pragul morții. Vă dezvălui și un amănunt din culise. L-am întrebat pe maestru dacă dorește să primească întrebările înainte de dialogul nostru cu public și… m-a refuzat. „Nu este nevoie”, mi-a răspuns zâmbind. Și, într-adevăr, conversația s-a dovedit a curge impecabil, în autenticitate, cu umor, cu deschidere.
Pentru cei care nu au urmărit încă dialogul nostru online, vă recomand să luați un abonament de pe site-ul https://festivalholistictherapybc.ro/ și să aflați care este în prezent perspectiva fondatorului All-Love despre aventura nopții sale petrecute nebunește în piramida din Egipt, ce experiment uimitor a făcut Patrick Zeigler pentru a demonstra efectul de piramidă – și cum faptul că a eșuat l-a condus la un răspuns cu mult mai valoros decât ipoteza pe care dorise inițial să o certifice și, pentru că nu putea lipsi tema dragostei în conversația noastră, puteți afla cine sau ce este marea dragoste a celui care, prin intermediul energiei Sekhem All-Love, trăiește și predă lecția iubirii necondiționate pe pământ.
Spiritualitate, cultură, integritate
De ce avem nevoie de cultură și de aliniere cu valorile morale pentru a ne face munca de vindecare și de evoluție a fost cel de-al doilea subiect pe care l-am abordat în cadrul conferinței „Spiritualitate, cultură și integritate”. Recunosc că, pentru a-mi construi prezentarea, am făcut apel atât la experiența mea de practicant theta healing și reiki, la aceea de jurnalist, facilitator al cunoașterii prin alegerea de a intervieva și prezenta publicului larg munca, uneori de nișă, a ghizilor și profesorilor din domeniu, cât și de scriitoare-editoare care a inițiat proiectul antologiilor dedicate povestirilor-mărturisire, „Cele mai frumoase miracole”, „Cele mai curate minuni”, „Cele mai înalte uimiri” – cărți în care au scris cei mai însemnați maeștri spirituali din țara noastră, alături de scriitori talentați aflați în căutarea dumnezeirii din ei înșiși.
În anul centenar al Ninei Cassian, ale cărei nume și lumină le slujesc cu credință, un interval în care îmi umplu inima cu poezie mai mult ca niciodată, din prezentarea mea nu putea lipsi referirea la poezie, la vibrația cuvântului care vindecă și zidește, la versul sfânt eminescian care, așezat pe note muzicale, ajunge la înălțimea unei rugăciuni. „Răsai, asupra mea, lumină lină” a cântat pentru noi, dintr-o înregistrare, în sala de conferințe de la Holistic Therapy, Mirela Atudorei, artistă cu glas dumnezeiesc de curat, fostă colegă a mea de Cenaclu Flacăra, de tinerețe, de credință.
Răsai asupra mea, lumină lină,
Ca-n visul meu ceresc d-odinioară;
O, maică sfântă, pururea fecioară,
În noaptea gândurilor mele vină.
Dara Codescu și fricile din noi
Cea care consemnează în cronici atente evenimentele din festival este, în mod obișnuit, Dara Codescu. Dar, de data aceasta, pentru prima dată, Dara a acceptat invitația de a susține ea însăși o conferință în cea de-a doua zi de festival, aducând în spațiul discuțiilor și al conferințelor tema fricilor din noi, tratate într-o abordare neconvențională. Recunosc, mă așteptam la asta, căci scriitoarea Dara Codescu nu a fost niciodată adepta formulelor bătătorite, iar în textele și discursurile sale alege mai mereu unghiuri neluate în calcul până atunci. Așa s-a întâmplat și la Holistic Therapy Bacău. Aducând în prim plan ziceri românești mai mult sau mai puțin paradoxale – „De ce ți-e frică, de aia nu scapi”, „Rău cu rău, dar mai rău fără rău” etc.- Dara Codescu și-a luat ca parteneri membrii publicului, inițiind un schimb de idei care a antrenat sala într-un dialog pe tema vârstelor marcate de frici ale căror profunzimi sau nuanțe – ba demne, ba ridicole – se schimbă pe măsură ce ne căptușim creșterea cu dezamăgiri, renunțări sau elevări mai presus de ceea ce credeam cândva că ne va ucide, dar, de fapt, ne-a făcut mai puternici. Cum trecem peste frică? Îmbrățișând-o, într-un mod subtil și nonconformist pe care îl puteți desluși mai bine într-un dialog viu cu sala de la Bacău al scriitoarei și publicistei Dara Codescu.
Public frumos și încheieri festive
Fiecare festival are publicul pe care îl merită, iar în sala Holistic Therapy sunt întotdeauna oameni fascinanți, pregătiți să înțeleagă, să învețe, să întrebe sau să facă împărtășiri la cel mai înalt nivel. Pentru mine, este o onoare să știu că în sala din Bacău se află domnul Florin Onu, un intelectual rafinat ale cărui comentarii deschid mereu perspective nuanțate și proaspete, alături de alți moldoveni cu inima deschisă și suflete strălucitoare. Având în jur astfel de oameni, cu ochii închiși, în meditație, te vezi înconjurat de coloane albe, înalte până la cer, printre care îngerii își împăștie culorile sidefate dincolo de puterile văzului pământean… Dar, de fapt, nu poate fi cuprinsă atmosfera festivalului în niciun șir de cuvinte, oricât de măiestrit ar fi ele căutate și adunate. Este o experiență rară, personală, ezoterică. Trebuie să mergi și să fii acolo, în vârtejul de energie, de revelații, de vibrații care te iau pe sus și te conduc către o treaptă mai înaltă a rostului tău.
Ultima noapte de festival a fost cea care a deschis poarta spre sărbătoarea zilei de naștere a fondatoarei Cornelia Solomon, iar noi, cei câțiva rămași până în ultima clipă, am avut senzația că nici nu putea fi altfel. I-am cântat La mulți ani maestrei All-Love, cântând, deopotrivă, La mulți ani, pentru un festival care schimbă destine și căruia-i dorim încă și încă o ediție, întru creșterea inimilor noastre și a credinței că binele va învinge mereu.